McAhon kennel

McAhon kennel

Ja näin se kaikki alkoi

Hiihtolomalla Kuusamossa v. 1999 teki mieli kokeilla jotain erilaista: moottorikelkkasafaria vai koiravaljakkoajelua??? Moottorikelkka haisee niin bensiinille ja pitää kovaa ääntä, siispä päätimme marssia matkailupalveluun kysymään koiravaljakkoajoa. Pienen hetken kuluttua meillä oli ajo-ohjeet ja tapaaminen sovittuna koirasafarille Kitkajärven rannalle. Paikanpäällä seuraavana päivänä katselimme tarhoja ja rekiä ja 60 koiraa, mukaan lukien suloiset sinisilmäiset pariviikkoiset pennut.

Ajoimme lenkin 6-koiran valjakolla ja jäimme koukkuun. Se vauhdin hurma ja hiljaisuus…

Helmikuussa 2001 isäntä luki Keltaistapörssiä ja tarttui kännykkäänsä ja soitti. Kuuntelimme vieressä: mitä se puhuu? Ihan kuin puhuisi KOIRISTA??? Kysehän oli valjakosta, reestä ja tarvikkeista. Viikonlopun yli harkittuamme soitimme uudelleen ja sovimme tulevamme katsomaan koiria seuraavana lauantaina. Viikko siinä vierähti miettien ollaanko ihan hulluja. Toisaalta yritimme vakuutta itsellemme, että hullumpiakin harrastuksia ihmisillä on ja laittaahan joku rahaa kiinni vaikka moottorikelkkaan…eikä sekään ole kovinkaan monelle välttämätön hankinta.

Lauantai koitti. Isä ja poika lähtivät ajamaan Iisalmeen ja muu perhe odotti kotona. Tuleeko kaupat? Mitä? Montako? Mihin ne laitetaan? Klo 13.50 soitin, mitä tapahtuu? Ja iloinen ääni puhelimessa kertoi, että tässä juuri lastataan koiria autoon. Siis 4 koiraa, reki, vetoliinat ja valjaat. Seuraavaksi sännättiin kiireellä kauppaan ostamaan koiranhihnoja, koiranruokaa, kiinnitysketjua, ketjulukkoja, sakkeleita, kuppeja…

Seuraavalla viikolla ostettiin koiraverkkoa tarhan rakentamiseksi ja lisää koiraverkkoa ja palomiehenhakoja. Rakennettiin väliaikainen tarha junttamalla riukuja maahan ja kiertämällä se koiraverkolla. Helmikuussa maa on jäässä, nehän eivät voi kaivaa itseään ulos sieltä. Eipä voineetkaan ennen kesää…. Ensimmäisen työpäivän jälkeen huskyjen ja koiratarhan omistajana huomasimme pihassa olevan "vieraan" koiran. Kiireesti laskimme koirien lukumäärää. Yksi puuttui, mutta kuka tuo on? Kyllä ne pysähtymiskäskyn osaavat, siispä nimiä vain peräkanaa: Jorma, Tytti, Tinka, Zena seis! Kukaan ei ollut kertonut, että siperianhusky osaa myös kiivetä koiraverkkoa pitkin kuin käyttäisi tikapuita. Taas korotettiin tarhaa, lisää riukuja ylös. Lopulta ketjutimme näppärimmän kiipeäjän keskelle tarhaa. Sitten alkoi valtataistelu. Piti rakentaa tarhaan väliseinä, jotta saisimme pidettyä riitapukarit erillään toisistaan, taas ostimme lisää koiraverkkoa. Onneksi kirjastosta löytyi Sininen kirja. Rakennettiin koirankoppeja aivan ohjeen mukaan.

Kevät tuli ja samalla juoksut nartuille. Huomasimme hetimiten, että tarha OLI väliaikainen. Zena kaivoi itsensä aidan ali Jormalle ja takuuvarmat pennut syntyivät 14.8.2001. 7 suloista rotanpoikasta, joista meille jäi aivan ihana Tessi ( Se melkein oikea ketkuli SH 2000/4 )

Varsinaista koiratarhaa rakennettiin sitten melkein koko kesä 2001. Tulihan siitä:10x10 m ,100 m2, 4 osastoa, jotka voi yhdistää kahteen osastoon, 4 pietä koppia ja pentujen "rivitalo". Joka osastoa kiertää 50 cm kattoa reunoilla. Nyt ei ole kukaan vielä kiivennyt sieltä pois, mutta liukuoven liu´uttaminen on aivan helppo juttu.

Kesätreeniä teki mieli harjoittaa. Pian huomasimme 4 koiran juoksuttaminen polkupyörällä yksi kerrallaan toi kyllä isännälle kuntoa, mutta koirat pitivät sitä vain "välipalana." Polkupyöräkypäräkin jo toisen kaatumisen jälkeen tuntui tarpeelliselta. Siispä mistä treenikärry? Pian pihaan ilmestyikin sininen ruma rötiskö, jota piti kutsua harjoituskärryksi. Vähän painavakin oli neljälle koiralle, siispä seuraavaksi nurkalle ilmaantui pari kevyen harjoituskärryn aihiota, jotka edelleen odottavat synnytystä.

Uiminen tuntui mukavalta tavalta viilentää koiria kesäkuumalla. Tytti olikin varsinainen hengenpelastaja. Se päätti, kuka ihmisporukasta osaa uida ja kuka ei. Siispä sukellus uimarin perään ja kiertämään järvenpuolelta eteen, ettei tuo ihmispolo vain mene liian syvälle.

Talviharjoittelussakin huomasimme, ettei valjakko oikein ole avoimen kentän kulkijoita. Pitää olla joku ura, jota mennään. Traktorilla auraamaan tietä metsikköön, siis olisi hyvä omistaa moottorikelkka se, joka haisee bensalle ja pitää kovaa meteliä.

Keväällä 2003 hankittiin sitten uusi pentu Wintry Rosewood…

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy